menu

Sucralose (E955)

600x zoeter dan gewone suiker. Levert geen calorieën.

Sucralose is in 1976 ontdekt door onderzoekers van een Londense universiteit die werkten voor een Britse suikerfabrikant. Inmiddels is sucralose in meer dan 50 landen goedgekeurd o.a. in Europa, Canada, Australië, Japan, China en Rusland.

Sucralose wordt gemaakt door 3 OH-groepen aan een suikermolecuul (sacharose) te vervangen door 3 chlooratomen. Het is de enige laagcalorische zoetstof die van suiker wordt gemaakt en heeft dezelfde smaak als suiker.

Het is een stabiele stof die, in tegenstelling tot suiker, niet wordt afgebroken in het lichaam en daardoor geen calorieën levert.

Veiligheid en gezondheid

Sucralose is in 1990 beoordeeld en goedgekeurd door de JECFA (Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives) en in 2000 door de Scientific Committee on Food (SCF) van de Europese Unie. Sucralose heeft geen nadelig effect op het gebit en heeft geen invloed op insuline en/of bloedsuikergehalte, waardoor het ook geschikt is voor diabetici. In mei 2017 heeft de EFSA de veiligheid van sucralose opnieuw bevestigd.

ADI

De ADI van sucralose is vastgesteld op 15 mg/kg lichaamsgewicht per dag. Met de Zoetstoffen check op deze site kun je zien hoeveel je van deze zoetstof dagelijks mag innemen.

In welke voedingsmiddelen

Sucralose wordt toegepast in tafelzoetstoffen (tabletjes) en een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen, zoals verwerkt fruit, frisdranken, kauwgom, gebak, zuivelproducten, ijs, desserts en saladedressings.

Toepassingsmogelijkheden

Sucralose heeft een suikerachtige smaak. Het is goed oplosbaar in water en kan lang worden bewaard. In combinatie met andere zoetstoffen doet het de zoetkracht exponentieel toenemen (synergetisch effect) waardoor er minder zoetstoffen nodig zijn. Sucralose is bestand tegen verhitting en is dus geschikt om mee te koken en te bakken.

Wetenschap

Er wordt veel onderzoek naar zoetstoffen gedaan. Ook sucralose komt hier geregeld in voor. In onze bibliotheek hebben we een sectie Wetenschap opgenomen. Daar staan een aantal interessante onderzoeken naar het effect van sucralose op onze gezondheid bij.