menu

Hebben laagcalorische zoet­stoffen een laxerend effect?

Nee. Laagcalorische zoetstoffen worden in zeer kleine hoeveelheden ingenomen, en hoewel ze niet worden geabsorbeerd, hebben ze geen laxerend effect.
Dat geldt niet voor de zoetstoffengroep polyolen, waar onder andere xylitol, sorbitol en maltitol bij horen. Deze zoetstoffen zitten vaak in kauwgom en snoep.

Bij inname van grote hoeveelheden (grosso modo boven de 30 g per dag, naargelang de individuele gevoeligheid ervoor) kunnen polyolen een laxerend effect hebben. In de dikke darm trekken ze namelijk veel water aan, waardoor de ontlasting vloeibaarder wordt.

Polyolen komen van nature ook in groente en fruit voor. Zo kun je dezelfde maag-/darmklachten krijgen als je bijvoorbeeld teveel avocado's, champignons of appels en peren eet. Het Martiniziekenhuis in Groningen maakte er een handig overzicht van: 

bron: Martini Ziekenhuis Groningen
Polyolen, ook wel ‘suikeralcoholen’ genoemd, zijn koolhydraten die door veel mensen slecht geabsorbeerd worden. Polyolen hebben namen die eindigen op ‘ol’ en omvatten o.a. sorbitol, mannitol, maltitol en xylitol. Ze komen van nature voor in sommige fruitsoorten, vooral steenvruchten, en groenten. Ze worden vaak gebruikt in de voedselindustrie als humectanten (stoffen die vocht vasthouden) en kunstmatige zoetstoffen – vooral in ‘suikervrije’ kauwgom, pepermunt en snoep. Wanneer ze zijn gebruikt als kunstmatige zoetstof, kunnen polyolen worden herkend aan de hand van hun E-nummers – sorbitol (E420), mannitol (E421), lactitol (E966), maltitol (E965), xylitol (E967). Op de verpakking staat dan ook: ‘Overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben’. De toegevoegde stof isomalt kan hetzelfde effect hebben.

Zelf een vraag stellen?

Heeft u zelf een vraag over zoetstoffen? Stel ‘m hier en u ontvangt zo spoedig mogelijk een antwoord van een van onze specialisten.

Hoeveel is vier maal vijf?

Geef het antwoord in cijfers