menu

Suikervrije pecan-havermoutkoekjes

Op zoek naar een gezonder tussendoortje? Probeer het overheerlijke suikervrije recept van foodblogger Mariette van Tuyl van zoetrecepten.nl eens uit. Knapperig van binnen en chewy van binnen. Heerlijk bij een kopje koffie en thee.

Als zoetstof gebruikte zij ‘kristal sweet’ (met kaneelsmaak) van Steviala, dat is een tafelzoetstof met een korrel die lijkt op echte suiker. In vergelijking tot suiker heb je hier maar de helft in gewicht van nodig en er zitten praktisch geen calorieën in. Je proeft het echt totaal niet terug in deze koekjes!

Recept - Suikervrije pecan-havermoutkoekjes

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Beleg een bakvorm met bakpapier.
  2. Wel de rozijnen in heet water. Dep daarna goed droog met keukenpapier. Hak de pecannoten in stukjes.
  3. Mix de boter/kokosolie en de zoetstof samen totdat het licht en romig is. Voeg dan het ei en het vanille extract toe en mix tot het goed gemengd is.
  4. Doe in een andere kom de havermout, bloem, baking soda en een flinke mespunt zout. Meng door elkaar en voeg dan toe aan het andere mengsel. Schep door elkaar tot het goed gemengd is. Voeg tot slot de rozijnen en pecannoten toe.
  5. Maak hoopjes ter grootte van een eetlepel op het bakpapier. Bak in ongeveer 10 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.

 

Per persoon/portieMet zoetstof
Energie124,5 kcal
Vet
waarvan verzadigd vet
7,7 g
4,6 g
Koolhydraten
waarvan suiker
10,6 g
2,6 g
Vezels1,2 g
Eiwit2,5 g
Zout0,08 g

Geniet, met mate
In dit recept is suiker vervangen door zoetstoffen. Het maakt een gezondere variant van deze heerlijke traktatie. En dat is mooi. Maar geheel zonder calorieën is ook deze variant niet. Er zitten altijd nog andere ingrediënten in die calorieën bevatten. Denk aan boter, eieren en bloem. Het blijft belangrijk je bewust te zijn van de grootte van je portie en om te genieten binnen je dagelijkse voedingspatroon.