menu

Luikse Wafels

Heerlijk zoet deze traktatie. Om jezelf en een dierbare eens lekker mee te verwennen. Gewoon omdat het af en toe best kan ;-) Het recept is gemaakt door twee vierdejaars studenten Voeding & Diëtetiek van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen (HAN). Ze schreven er ook een voedingsadvies bij.

Recept - Luikse Wafels

Bereiding:

  1. Meng alle ingrediënten voor het deeg en kneed dit 5 minuten met een mixer met deeghaken tot een soepel geheel.
  2. Laat het daarna afgedekt op een warme plek 1,5 uur rijzen.
  3. Verdeel het deeg in 16 gelijke bolletjes.
  4. Verwarm het wafelijzer.
  5. Bak de bolletjes deeg in 3 tot 6 minuten goud bruin.
  6. Doe de slagroom, de zoetstof en de slagroomversteviger in een kom en klop deze op tot de slagroom in pieken rechtop blijft staan wanneer je de garde er uit haalt.
  7. Serveer de wafels met slagroom en vers fruit.

De gebruikte zoetstof in dit recept

Wanneer je geen enorme zoetekauw bent, is dit recept met 100-160 gram Splenda Stevia Kristalzoetstof al heel lekker, maar een echte Luikse wafel ook wel suikerwafel hoort nu eenmaal zoet te zijn. De smaak van Splenda Stevia Kristalzoetstof is fris zoet en minder zoet dan suiker. In het recept zit 240 gram Splenda Stevia Kristalzoetstof. Dit lijkt misschien wat veel, maar je maakt er ook 16 wafels van. We hebben de wafels ook gemaakt met andere zoetstoffen, zoals uitsluitend met erythritol (zonder stevia), zusto (erythritol, isomalt, sucralose) en xylitol. Er waren tussen deze verschillende wafels geen grote smaakverschillen. Daarom hebben we gekozen voor Splenda Stevia Kristalzoetstof zoetstof, omdat deze gemakkelijk te verkrijgen is bij de supermarkt.

Voedingsadvies van Meno & Lara

Minder calorieën

Zoals je in onderstaand schema kunt zien, bevat de Luikse wafel met zoetstoffen minder calorieën dan de variant met toegevoegde suiker. Deze caloriewinst komt door het vervangen van suiker door de zoetstof erythritol. Een mooie eigenschap van erythritol is namelijk dat deze geen calorieën bevat. Erytritol is een zoetstof die valt in de polyolengroep. Deze natuurlijke zoetstof werd ontdekt in 1974 en zit onder andere in fruit, paddestoelen, kaas, wijn en sojasaus. Anders dan andere polyolen wordt erythritol grotendeels opgenomen in de darmen en plassen we het uit. Hierdoor is de kans op een laxerend effect een stuk minder groot.

Polyolen

Wat ook opvalt is dat de variant met zoetstof ongeveer evenveel koolhydraten bevat als de gesuikerde versie. Het grote verschil is echter dat bij de variant met zoetstof deze koolhydraten voornamelijk bestaan uit polyolen (erythritol). Vanuit de Europese wetgeving horen polyolen op het etiket onder het kopje koolhydraten te staan. Het zijn echter zogenaamde lege koolhydraten. Reken je met koolhydraten om je insulinedosering te bepalen, dan is dit goed om te weten. Je diëtist kan je hier meer over vertellen. Suiker zorgt voor een stijging van het bloedsuikergehalte en de aanmaak van insuline om suiker op te kunnen nemen. Door het eten van producten met zoetstoffen zoals erythritol stijgt het bloedsuikergehalte in slechts zeer geringe mate. En kan veilig gegeten worden door mensen met diabetes. Wel is het advies op steeds op de overige ingrediënten in een product of recept te letten. Deze kunnen wel zorgen voor een stijging van de bloedsuikerspiegel. 

Eiwit

De variant met zoetstof bevat iets meer eiwitten wat kan zorgen voor een voller gevoel, al is het verschil met de gesuikerde variant niet zo groot. 

Ondanks al deze voordelen moet je deze wafel met zoetstof wel blijven zien als een traktatie en niet iets wat dagelijks in je voedingspatroon hoort. 

Veel bakplezier en lekker genieten!

Voedingswaarde Luikse wafel zonder topping

 

Suikerrijke variant:

Per portie (50 gram)

Variant met zoetstof:

Per portie (50 gram)

Energie

 

223 kcal

174 kcal

Vet

  • Waarvan verzadigd

10,6 g

4,7 g

9,1 g

5,6 g

Koolhydraten

  • Waarvan suikers
  • polyolen

28,6 g

14,8 g

30,1 g

0,6 g

29,5 g

Vezels

0,8 g

1,0 g

Eiwit

2,8 g

4,3 g

Zout

0,34 g

0,12 g