menu

Chocolate Chip Cookies

Een koekje blijft een koekje. Dus niet te vaak en niet te veel. Maar als je dan toch een lekker koekje bij de koffie wil, ga dan voor deze chocolate chip cookies! De suiker is vervangen door zoetstoffen, zodat er wat minder calorieën in zitten. Twee vierdejaarsstudenten Voeding & Diëtetiek van de Hogeschool Arnhem & Nijmegen (HAN) maakte het recept en schreven er een voedingsadvies bij. Bedankt!

Recept - Chocolate Chip Cookies

Bereiding:

  1. Meng de boter (op kamertemperatuur), Zusto, vanille extract en zout in een kom met de garde tot een romig en luchtig geheel.
  2. Meng het ei er kort doorheen met de garde.
  3. Voeg de bloem en baking soda toe aan het mengsel en kneed door elkaar.
  4. Voeg vervolgens nog de chocolade stukjes toe en meng tot alles goed verdeeld is.
  5. Schep het deeg op het bakpapier en maar er een rol van met een doorsnede van ca. 3-4 cm en rol deze op in het bakpapier. Laat het deeg dan minimaal 1 uur rusten in de vriezer.
  6. Verwarm de over voor op 175 graden.
  7. Haal de deegrol uit het bakpapier, leg het bakpapier op de bakplaat, snij van de rol plakjes van 1,5 – 2 cm dik en leg deze op de bakplaat.
  8. Bak de koekjes in 10-15 minuten goudbruin en gaar.
  9. Laat ze afkoelen op een ovenrooster of afkoelrek.
  10. En genieten maar!

Tips van Lara & Meno

Deze chocolate chip cookies zijn gemaakt met de suikervervanger Zusto, hierdoor zijn ze lekker knapperig van buiten en chewy van binnen, zoals het hoort. Wat deze koeken zo leuk maakt, is dat je met het basisrecept nog lekker kan variëren door de chocolade (gedeeltelijk) te vervangen voor andere soorten chocolade, gedroogd fruit of noten.

TIP: je kunt het deeg voor deze koekjes heel goed invriezen. Zo kun je een aantal koeken bakken en de rest van het deeg in de vriezer bewaren voor later. Bak dan de hoeveelheid die nodig is, op die manier eet je er minder snel te veel van.

De gebruikte zoetstof

We hebben voor dit recept geëxperimenteerd met verschillende zoetstoffen om tot het beste recept te komen dat het dichtst in de buurt komt van de echte chocolate chip cookies. Uiteindelijk was Zusto bij uitstek de beste, deze gaf de beste smaak, structuur en uiterlijk. In Zusto zit een combinatie van de zoetstoffen isomalt, erythritol en sucralose. De eerste twee zijn polyolen en de laatste is een laagcalorische zoetstof. Fabrikanten combineren vaak zoetstoffen met elkaar om zo de smaak van suiker het best te kunnen benaderen. Zusto is online verkrijgbaar (bijv. bij Total Body Balance in zakken van een kilo), maar bijvoorbeeld ook bij Jumbo (zakjes van 300 gram).

Zusto is een suikervervanger met een hoog vezelgehalte met alleen plantaardige en door de voedselautoriteiten goedgekeurde ingrediënten. In de voedingswaarde tabel is ook te zien dat Zusto rijk is aan vezels, dit scheelt namelijk 7 gram per koek. Vezels zorgen ervoor dat suikers/koolhydraten uit de voeding langzamer opgenomen worden. Dit resulteert in een langzamer stijgende bloedsuikerspiegel.

Minder calorieën

Door suiker te vervangen door zoetstoffen, in dit geval Zusto, bevatten de koekjes minder calorieën. Wil je nog iets minder calorieën, dan zou je de gewone chocolade chips kunnen vervangen door steviala dark chocolate chips (variant 3 - zie tabel hieronder). In deze chips is de suiker vervangen door de zoetstoffen stevia (steviolglycosiden) en erythritol. Het grote verschil met variant 2 zijn dus het aantal koolhydraten waarvan suikers. 

In de vergelijking is ook te zien dat in de voedingswaardetabel van beide varianten (2 en 3) 'polyolen' zijn opgenomen, wat niet in de gewone variant zit. Polyolen zijn zogenaamde extensieve zoetstoffen. Ze bevatten ongeveer de helft minder calorieën dan suiker. Europese wetgeving heeft bepaald dat deze op de voedingswaardetabel onder koolhydraten moeten komen te staan. Dit zijn echter zogenaamde lege koolhydraten en moeten niet worden opgeteld bij de dagelijkse koolhydraatinname. Ze beïnvloeden de bloedsuikerspiegel nauwelijks. Dit is ook na te lezen in de Voedingsrichtlijn Diabetes(2020) van de Nederlandse Diabetes Federatie (pagina 33 en 34). De polyolen in dit recept zitten zowel in de Zusto als in de Steviala chocolate chips. 

Ook al is het aantal calorieën in variant 2 en 3 aardig verminderd, het blijven toch koekjes, lekkere tussendoortjes. Eet er dus niet te veel van :-)

 

Per +/- 40 gram

 

Variant 1: Suikervariant

Variant 2:

Zusto

Variant 3:

Zusto + Steviala

Energie

182

Kcal

149

Kcal

140

kcal

Vet

Waarvan verzadigd

8,9

4,2

g

g

8,9

4,2

g

g

9,1

2,6

g

g

Koolhydraten

Waarvan suiker

Polyolen 

22,8

14,5

 

0

g

g

 

g

15,0

3,6

 

3,1

g

g

 

g

11,7

0,4

 

5,7

g

g

 

g

Vezels

1,0

g

8,2

g

8,0

g

Eiwit

2,3

g

2,3

g

2,4

g

Zout

0,1

g

0,1

g

0,1

g

Voor de berekening is gebruik gemaakt van 60% pure chocolade.